Weekend Texel 9 & 10 -09-2010

Afgelopen weekend was het het jaarlijks dutchbirding weekend. Altijd goed voor een paar najaarssoorten die op het vaste land wat moeilijker te doen zijn. In alle vroegte vertrokken we zaterdagochtend vanuit arnhem om de boot van half 8 te halen in Den Helder. De gehele ochtend hebben we her en der op het eiland bosjes gechecked op wat leuks, leverde helaas niet erg veel op. We hadden nog wel op de slufter een bokje en 6 strandleeuweriken en bij de Horsmeertjes 3 handtamme sijsjes.

Bokje
Sijs
Sijs

Later in de middag kregen we de melding dat er een blonde ruiter was gezien in het noordelijke deel van de slufter. Aangezien ik deze soort al eerder dit jaar heb gezien blijft het een leuke soort. Maar eenmaal aangekomen bleek het al het aardig druk te zijn er was er nauwelijks plaats de vogel te kunnen zien, snel even het duin maar opgeklommen en de vogel alsnog op grote afstand maar herkanbaar kunnen zien.
Nog geen half uur later kwam de melding van een baardgrasmus, voor mij een nieuwe soort en zeer welkom na het missen van een andere baardgrasmus eerder dit jaar in Hilversum. Bij aankomst was de vogel even uit beeld maar kwam al snel weer vrij en liet zich werkelijk schitterend zien en liet zich niet storen door al de toegesnelde vogelaars. Op zaterdag heb ik geen echte mooie foto's van de baardgrasmus kunnen maken, gelukkig lukte het op zondag een stuk beter. Nu waren er ook stukke minder mensen.

Baardgrasmus

Op het eind van de dag zagen we ook nog een rosse franjepoot in de monding van de slufter, ook weer een nieuwe jaarsoort. Aangezien we geen huisje hadden gereserveerd hadden we in de buurt van de Cocksdorp een mooi grasveldje opgezocht om te overnachten met de tent. Scheeld toch weer wat geld voor een camping:P
Zondagochtend weer vroeg opgestaan om te gaan vogelen, ditmaal bij de tuintjes in het noorden van Texel. Niet heel veel bijzondere soorten maar er vlogen 11 ijsgorzen over, 2 smelleken waren fanatiek aan het jagen op uitgepute graspiepers die van zee kwamen, een stuk of 25 jan-van-genten was aan het fourageren op zee en er vloog een vrouwtje blauwe kiekendief over de duinreep in het vroege ochtendlicht.

Tijdens het zoeken naar een dwerggors die gemeld was vond ik nog een eerste winter sperweggrasmus, helaas vloog die snel uit beeld en werd door ons helaas niet meer terug gevonden. Later op de dag was die gelukkig nog wel door meerdere mensen gezien.
Aangezien er toch niks meer gemeld was gingen we maar weer zelf op zoek, dit leverde 2 bokjes op die enkele centimeters naast me schoen opvloog. Even later vloog er ook nog luid roepend een grote pieper over, altijd een erg leuke soort. Verder nog een plaatje kunnen maken van een jagende slechtvalk en een tapuit.

Slechtvalk

Tapuit

Op de terugtocht kregen we de melding van een Aziatische roodborsttapuit! Een erg fijne soort voor mijn jaarlijst, een paar jaar geleden dezelfde soort bijna op de zelfe plek gezien :P
Op weg naar de aziaat hoorde ik nog een bladkoning roepen vanuit de bosjes van een recreatie park. Mijn eerste voorop Texel dit weekend pas. De plek waar de aziaat zat was niet lastig te vinden omdat er al een man of 40 aanwezig was. De vogl liet zich rustig op gepaste afstand bekijken en ik kon alle kenmerken mooi zien.
Op de terug weg vond iemand nog een klapekster die we ook weer prachtig konden zien. Verder op de dag niet veel meer bijzonders gezien helaas. Nog wat wat foto's kunnen maken van een goudhaan en wat standleeweriken.


Goudhaan
Strandleeuwerik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten