Noordse waterlijster 21-09-2010

Al enige dagen is bevind zich op Vlieland een nieuwe soort voor Nederland, namelijk een Noordse waterlijster!! Helaas konden we door gebrek aan tijd en een auto niet eerder dan dinsdag er heen.
Dinsdagochtend vroeg vertrokken we met Erik de Waard richting Vlieland. Tijdens de overtocht zagen we nog wat zeehondjes en twee bruinvissen vlak langs de boot.
Op het eiland aangekomen was het toch wel een beetje stressen om een fiets te pakken en als een gek naar de plek scheuren. Aangekomen bij de eendenkooi waren er al wat vogelaars aanwezig die de vogel nog niet gezien hadden. Na een half uurtje wachten hoorden we opeens dat de vogel zich aan de andere kant van de eendenkooi bevond. Na een korte sprint en wat speurwerk kon ik de waterlijster kort prachtig zien. De vogel was echter ontzettend lastig te vinden daarna en het duurde ook wel weer even voordat de vogel opnieuw gevonden werd. Tot ieder zijn verbazing vloog de vogel zelf een keer naar een open plek om zich eens lekker te poetsen. Nu kon het natuurlijk niet meer stuk. Na 4 uur genoten te hebben bij de watelijster maakten we nog een rondje over het eiland zelf wat ons nog de bekende roodkopklauwier opleverde en wat standaard spul zoals kruisbekken en grauwe vliegenvangers.


Noordse waterlijster (Seiurus noveboracencis)

Eenmaal terug gekomen in Harlingen zagen we nog bij de plasjes een grauwe franjepoot en achter de dijk een tweetal toch niet zo tamme sneeuwgorzen. Gelukkig bleven ze lang genoeg zitten voor een plaatje. De waterljster was de 306de soort voor de jaarlijst en mijn 343ste voor mijn levenslijst.


Sneeuwgors (Plectrophenax nivalis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten